Aktualna situacija na nepremičninskem trgu v času Koronavirusa

Še pred kratkim smo bili priča zelo živahnemu trgu nepremičnin, vendar smo v prihodnost strmeli z negotovostjo. Na tedenski ravni smo se srečevali z vprašanji kot so: Če in kdaj bo prišla nova kriza? Kaj se dogaja s cenami nepremičnin na stanovanjskem in poslovnem trgu? Se nam sedaj splača kupovati nepremičnino ali je trenutek bolj primeren za prodajo? Je trg »prenapihnjen« in je smiselno počakati na padec cen?

Najbolj živahno je bilo v Ljubljani

Da bi lahko ugotovili kaj se bo lahko zgodilo moramo najprej analizirati preteklost.  V grafikonu spodaj je prikazano gibanje cen stanovanj v Ljubljani z upoštevanjem gibanja cen življenjskih potrebščin od leta 2006 do leta 2019.  Na podlagi prikazanega lahko z gotovostjo trdimo, da se, pred nastopom Koronavirusa, cenam iz časa pred kriznega obdobja še nismo približali.

Dejstvo je, da se cena na trgu oblikuje glede na ponudbo in povpraševanje. Če se osredotočimo na Ljubljano, kjer imamo tudi največ podatkov je bilo zaznati, da primanjkuje tako stanovanjskih, kot tudi poslovnih nepremičnin. Temu je botrovala predvsem ugodna gospodarska klima, prijazne obrestne mere, porast turizma in vedno večje priseljevanje, tako dolgotrajno kot nekaj dnevno. Ocenjen letni agregat stanovanj tako ni bil dosežen in tudi prihajajoči projekti v prihodnjih dveh letih (več kot 2000) še ne bi zadostil povpraševanju. Okrnjen je bil tudi najemniški trg in sicer zaradi ogromnega porasta ponudbe stanovanj za namen turističnih nastanitev »Air Bnb, Booking«.

Foto: Pixabay

Kaj pa poslovne nepremičnine?

Če se dotaknemo segmenta poslovnih nepremičnin, predvsem »prime« lokacij v Ljubljani, je bilo pred »stanjem karantene«, po nakupu in najemu veliko povpraševanja, ponudbe pa praktično nič. Nezasedenost kvalitetnih in modernih poslovnih prostorov na najboljših lokacijah je bila blizu 0%. Tu so investitorji dosegli donose okoli 7%, najemnine pa so znašale okrog  15 EUR/m2/mesec ali več.

Prve posledice izrednega stanja

Kot na začetku navajamo si še pred dobrim mesecem nismo predstavljali trenutnega stanja. Večina nas se v času epidemije in dejstvu, da se je »svet« ustavil, postavlja vprašanje, kako bo to vplivalo na gospodarstvo in na nepremičninski trg.  Trenutno ni nobenih poslov, ogledi se ne izvajajo, zaključujejo se le še posli, ki so v teku in so se zgodili pred izbruhom Koronovirusa. Vpliv torej že je in še bo. Tega se zavedamo. Obsežnost pa je odvisna od časa trajanja epidemije in ukrepov, kar nam je trenutno še velika neznanka. Predvsem pričakujemo povečanje ponudbe najemniških  stanovanj za dolgoročni najem. Že sedaj je moč opaziti povečano tovrstno ponudbo na trgu. To je razumljivo, saj turistov praktično ni in stanovanja, ki so bila namenjena kratkoročnem najemu, so prazna. Kljub temu zaenkrat ne opažamo nižanja najemnin, verjamemo pa, da imajo sedaj najemojemalci, kot tudi kupci boljša pogajalska izhodišča na trgu.

Foto: Pixabay

Izkušnje iz Kitajske

Glede na to, da težko ocenimo potek dogodkov v prihodnjih dneh, tednih ali mesecih, smo se obrnili na tiste, ki so se s korona virusom srečali prvi. Informacije smo prejeli iz prve roke in sicer s strani poslovneža na Kitajskem, ki je lociran približno 500km severno od mesta Wuhan, prvega žarišča epidemije novega virusa. Navaja, da so trenutne razmere veliko boljše. Okužba se pojavi le še pri ljudeh, ki se vračajo iz tujine, zato so oblasti tveganje ocenile nizko.

Sam virus se je pri njih pojavil nekje v decembru, vendar pa glede na to, da je bil popolna neznanka, situacije niso sprejemali dovolj resno. Življenje je do druge polovice januarja potekalo normalno, nakar so zaradi izjemne prenosljivosti in velikega števila okuženih sprejeli zaprtje mesta Wuhan. Ljudje so se še pred odlokom pričeli preseljevati v druga mesta, kar je razširilo okužbo tudi v preostale dele države. Oblasti so sprejele drastične ukrepe: izolacija, zaprtje vsega prometa v Wuhanu in okoliških mestih, obvezno nošenje zaščitne opreme, odpoved javnih prireditev, sejmov, zaprtje trgovin,… Svet se je za njih ustavil. Po skoraj mesecu in pol se življenje vrača v normalne tirnice, čeprav večina ljudi še vedno nosi zaščitne maske. Še vedno skrbijo, da se virus ne bi ponovno razpršil, tako da je v primeru prihoda iz tujine obvezna 14-dnevna samoizolacija, obvezno je dnevno merjenje telesne temperature ob prihodu na delovna mesta in podobno. Najbolj pomemben podatek pa je dejstvo, da se ljudje držijo napotkov države in sledijo navodilom, kar v Sloveniji ni najbolj samoumevno.

Vpliv na nepremičninski trg Kitajske

Po besedah našega sogovornika, vpliva na trg nepremičnin še ni čutiti. V zadnjem letu pred epidemijo je bil trg stabilen, saj je pred tem v obdobju 2015-2018 strmo naraščal. Večjega upada na nepremičninskem trgu ne pričakuje, saj pravi, da je kitajski trg zanimiv tako za domače kot tuje investitorje. Dejstvo pa je, da se tujci opirajo na podatke iz ZDA, kjer pa je že sedaj jasno, da so delniški trgi padli, tako da se predvideva tudi padec trga nepremičnin.  Večji vpliv bo po njegovih besedah pri poslovnih nepremičninah, tovarnah, hotelih, restavracijah in podobnih nepremičninah. V času epidemije se je pokazala tudi dobra praksa. Določeni najemodajalci so svojim najemnikom za čas zaprtja  oprostili plačilo ene mesečne najemnine.

Foto: Pixabay

Po dveh tednih doma

Ker že dva tedna čakamo med štirimi stenami in se sprašujemo, kdaj se bo življenje vrnilo v normalno stanje, vsekakor razmišljamo o posledicah. Vsekakor bo pandemija koronavirusa nam  in svetu prinesla velike spremembe. Te so odvisne od nadaljnjega poteka širjenja ter posledično trajanja ukrepov, ki že veljajo in ki bodo sprejeti v prihodnosti. Ob vseh gospodarskih spremembah, se bo mogoče uveljavilo tudi razumevanje družinskega življenja in preživljanje prostega časa.