Neodvisna analiza gibanja premij dopolnilnega zavarovanja in ekonomični vidik za povprečnega potrošnika

Izvedli smo kratko neodvisno analizo premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kjer smo preučili gibanje zavarovalnih premij zavarovanja v preteklosti in trenutno ponudbo na trgu.

 

V analizi smo izpostavili 3 ključne točke:

 

  1. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji z zakonom enotno, kar pomeni, da razlik med obsegom ponudbe med zavarovalnicami ni. Na trgu to zavarovanje ponujajo zavarovalnica Vzajemna zdravstvena zavarovalnica d.v.z., Triglav, zdravstvena zavarovalnica d.d. in Generali zavarovalnica d.d. Ljubljana. Razlike med posameznimi zavarovalnicami so tako le v višini premije in morebitnih drugih ugodnostih, ki jih zavarovalnica zavarovancu ob sklenitvi nudi (različni vrednostni boni, razni popusti  pri ostalih zavarovanjih in drugih storitvah in druge podobne ugodnosti). Poleg zavarovalnic pa na trgu dopolnilno zdravstveno zavarovanje tržijo in sklepajo tudi zavarovalni zastopniki (E-Zavarovanja, eSklepanje, Zavago, Kovanček in drugi).

 

  1. Glede na trenutno ponudbo dopolnilnih zavarovanj na slovenskem trgu, je potrošnik ob sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja preko zastopnika, poleg ugodnosti zavarovalnic lahko deležen tudi (pogojnih ali brezpogojnih) ugodnosti v obliki raznih vrednostnih bonov, nakazil na osebni TRR račun, majic, nahrbtnikov in drugih podobnih ugodnosti.

 

  1. Na podlagi zgodovinskih podatkov smo ob predpostavkah, navedenimi v analizi, ugotovili, da bi se potrošniku v preteklosti iz izključno finančnega vidika, najbolj obnesla menjava ponudnika zavarovanja, takoj ko je bilo to mogoče.

 

Glede na ogromno pozornosti na področju zdravstva in dopolnilnih zavarovanj, upamo, da bo ta analiza v pomoč pri obveščanju povprečnega potrošnika.

Celotna analiza je dostopna na povezavi: Analiza premij – Končna verzija