Vpliv virusa COVID-19 na nepremičninski trg v Sloveniji

Virus COVID-19 se je konec leta 2019 prvič pojavil v Wuhanu, glavnem mestu province Hubei v osrednji Kitajski. Do danes je bilo na Kitajskem potrjenih preko 81.000 okužb in preko 3.200 smrti. Situacija na Kitajskem se umirja, vendar se virus hitro širi po vsem svetu. Trenutno je glavno žarišče v Italiji. Virus se širi po vsej Evropi, število okužb se povečuje tudi v ZDA in Južni Ameriki. Države po hitrem postopku sprejemajo ukrepe za zajezitev širjenja virusa in s tem zaustavljajo javno življenje, ob enem pa pripravljajo ukrepe za pomoč v gospodarstvu.

V Sloveniji je bil prvi primer okužbe s COVID-19 potrjen 4. Marca 2020, do danes pa je potrjenih že več kot 900 primerov. S 16. Marcem so svoja vrata zaprli vrtci in šole. Od takrat se ukrepi za zajezitev širjenja virusa še zaostrujejo. Prepovedano je gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih, gostinski lokali in neživilske trgovine ne obratujejo, zaustavljen je letalski promet, ukrepi pa se še stopnjujejo. Vzporedno z zajezitvenimi ukrepi je vlada že sprejela več ukrepov s katerimi blaži posledice za zaposlene, podjetja, samostojne podjetnike in kmete. Še posebej so prizadeta podjetja v sektorjih kot so turizem, gostinstvo, zabava in zračni promet.

Večina nas se v času epidemije in dejstvu, da se je »svet« ustavil, postavlja vprašanje, kako bo to vplivalo na gospodarstvo in na nepremičninski trg.  Trenutno se le zaključujejo obstoječe transakcije, novih poslov ni, ogledi se ne izvajajo. Vpliv je torej že čutiti in ga tudi še bomo.

Vendar pa situacija ne bo enako vplivala na vse vrste nepremičnin. Nekateri segmenti bodo prizadeti bolj, drugi manj. Ker je slovenski nepremičninski trg najbolj razvit v Ljubljani, smo se spraševali, kakšnem bo vpliv na ponudno in povpraševanje po različnih segmentih.

Končna razsežnost vplivov je močno odvisna od časa trajanja epidemije in ukrepov, kar nam je trenutno še velika neznanka.

Kako bodo epidemija in ukrepi za zajezitev le-te vplivali na trg nepremičnin v Sloveniji, smo za vas analizirali strokovnjaki iz področja vrednotenja in prodaje nepremičnin.

Celotno poročilo po posameznih tipih nepremičnin si lahko preberete tukaj: Vpliv virusa COVID-19 na nepremičninski trg_Slovenija